Napromieniowani aktywnością

Wpis

czwartek, 03 stycznia 2013

wolne rodniki, antyoksydanty? o co w tym chodzi

 

Często słyszę te pojęcia, jednak dopiero teraz rozumiem,

co tak naprawdę oznaczają.

Postaram się Wam jasno to przekazać :)

 

wolne rodniki - powstawanie

 

są to wybrakowane atomy tlenu, pozbawione jednego elektronu,

są niepełnowartościowe, więc krążą po organizmie

szukając potencjalnego dawcy jednego elektronu,

gdy już go znajdą, zabierają ten elektron.

Jest to reakcja łańcuchowa,

dlatego rodników ciągle przybywa.

 



 

wolne rodniki - skąd pochodzą?

 

Mogą również pochodzić z zewnątrz ze skażonego powietrza,

dymu z papierosów, występują w zjonizowanym powietrzu,

wysoko przetworzonej lub zepsutej żywności, lekach itp.

Wolne rodniki tworzą się w wielu produktach spożywczych jak:

wyroby cukiernicze o długich terminach przydatności do spożycia,

produkty mięsne i roślinne.

W produktach smażonych lub długo przechowywanych,

tłuszcze ulegają szybkiemu utlenieniu i pokarmy te zawierają bardzo dużo wolnych rodników.

Spożycie takich pokarmów jak chipsy, frytki, krakersy, ciastka, ciasto do pizzy, sosy sałatkowe itp.

sprzyja powstawaniu wolnych rodników.

 



 

wolne rodniki - skutki działań

 

- powoduje zaburzenia metabolizmu na poziomie komórkowym

- skutkuje zaburzeniem wytwarzania energii

- powoduje zaburzenia enzymów i hormonów

- prowadzi do uszkodzeń komórkowego materiału DNA,

w dalszym ciągu powstaje przez to ryzyko nowotworów

 

Osoby regularnie trenujące są szczególnie narażone na ich powstawanie.

Dlaczego?

 

Bo ciężki trening przyspiesza tempo przemian metabolicznych,

a tym samym powoduje powstawanie większej ilości wolnych rodników

 

Człowiek aktywny fizycznie ma większe zapotrzebowanie na mikro- i

makro-składniki pokarmowe, co wiąże się z pokryciem zapotrzebowania energ.,

a dostarczanie ich do organizmu skutkuje także redukcją powstawania rodników

 

Antyoksydanty

 

czyli przeciwutleniacze dostarczają wolnym rodnikom brakującego elektronu

nie pozwalając im na dalszą, szkodliwą penetrację naszego organizmu.

 

witaminy

chronią przed negatywnymi skutkami działań wolnych rodników

tę funkcję pełnią witaminy z gr. rozpuszczalnych w tłuszczach ( A, D, E, K) oraz witamina C

 



 

 

Poza tym, witaminy te mają pozytywny wpływ na inne procesy zachodzące w organizmie,

ale o tym innym razem :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
liska3010
Czas publikacji:
czwartek, 03 stycznia 2013 12:23

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • alinazdebu napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/14 15:55:37:

    Chyba już wolę czytać o tym, jaka złoto cena była w 1912...

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Website counter
stat4u